Biologové našli lék na rakovinu vaječníků. je to středomořská dieta!

Ženám stravujícím se podle středomořské diety hrozí o 50 procent menší nebezpečí, že onemocní rakovinou dělohy!
Středomořská kuchyně
Reklama

Ukazuje to studie financovaná Italskou nadací pro výzkum rakoviny (FIRC), kterou publikoval British Journal of Cancer. Tým italských vědců ve spolupráci s experty z Lausannské univerzity ve Švýcarsku na vzorku 5000 dobrovolnic zjišťoval souvislost mezi středomořskou stravou a rizikem vzniku rakoviny dělohy. O výsledcích bádání píše italský deník La Repubblica.

Vědci sledovali, do jaké míry se ženy stravují podle zásad středomořské diety, kolik snědí ovoce a zeleniny, cereálií a brambor, ryb a vícenenasycených mastných kyselin, typických pro tuto výživu, ale také méně zastoupených potravin, jako je maso, mléko, mléčné výrobky a alkohol.

Prokazatelný úspěch!

Ženy, které se více stravovaly v souladu se středomořskou dietou, kdy konzumovaly sedm či více jejích charakteristických složek, vykazovaly snížení rizika vzniku rakoviny dělohy o 57 procent ve srovnání s těmi, které tuto dietu dodržovaly jen minimálně. Čím více ženy jedly pokrmy typické pro středomořskou kuchyni, tím více byly chráněny před vznikem rakoviny dělohy. Podle expertů přispívá k protinádorovému účinku této stravy její vysoký obsah antioxidantů, vlákniny a vícenenasycených mastných kyselin.

Jen v Itálii tento typ ženské rakoviny postihuje ročně 8000 žen. "Náš výzkum ukazuje, že středomořská dieta umožňuje snižovat riziko vzniku nejen rakoviny dělohy, ale také rakoviny dutiny ústní, žaludku, jater a slinivky břišní. Dokáže také snižovat riziko infarktu," uvádí Alessandra Tavaniová z oddělení epidemiologie Ústavu pro farmakologický výzkum Mario Negri, která je vedoucí studie.

Jak je to možné?

I když je rakovina dělohy převážně spojena s vysokou úrovní estrogenů a hlavním opatřením k její prevenci je snižování nadváhy, tento výzkum ukazuje, že také strava bohatá na ovoce a zeleninu, ryby, cereálie a vícenenasycené mastné kyseliny, a naopak chudá na maso a mléčné výrobky, může spolu s umírněnou konzumací alkoholu přispívat ke snížení rizika.

Italové se však v posledních letech středomořské dietě vzdalují a spotřeba ovoce, zeleniny, olivového oleje a vína vzhledem ke krizi poklesla a loni dosáhla nejnižší úrovně za posledních 33 let. Chléb, těstoviny, ryby, ovoce, zelenina, panenský olivový olej a tradiční sklenka vína byly elixírem dlouhověkosti Italů, kteří se dosud dožívají v průměru nejvíce let ve světě: u mužů to je 79,8 roku a u žen 84,8 roku. Situace se však může v budoucnu změnit také kvůli změnám ve stravovacích návycích, zejména u mladé generace. Téměř jedna třetina dětí má v Itálii nadváhu nebo obezitu.

ČTK

Reklama
Reklama