16. listopadu 2016 06:00

VIDEO: Betonové sídliště na ostrově Hašima je už 40 let městem duchů

Prosperující hornická kolonie dnes vypadá jako po bombardování. Dívejte se na Zapomenutá města na Primě PLAY.

Kdysi nejhustěji obydlené místo na zemi se stalo ostrovem duchů. Opuštěné hornické město Hašima leží jen 15 kilometrů jižně od pobřeží Japonska u Nagasaki a dalo japonskému císařství 16 milionů tun uhlí. Horníci odešli v roce 1974 a zanechali po sobě nejen uzavřený důl, ale i byty natěsnané jako včelí plástve nebo zřícený chrám. Výškové budovy s vytlučenými okny a hromady trosek jsou jediným pozůstatkem kdysi prosperujícího ostrovního města. Seznamte se s ponurým kandidátem na další díl dokumentu Zapomenutá města, který můžete vidět na Primě PLAY.

Hašima byla jen kusem skály, dokud nebylo v 19. století pod mořským dnem v okolí ostrova objeveno uhlí. Ostrov koupila rozrůstající se rejdařská společnost Mitsubishi. Na Hašimě nebylo dost rovné půdy, na které by se mohla důlní zařízení a byty pro dělníky postavit, takže Mitsubishi vytvořila potřebný podklad pomocí hlušiny.

Život na ostrově ale nebyl žádný med. Veškeré zásoby včetně potravin a paliva se musely dovážet po rozbouřeném moři – často trvalo několik dnů, než mohly lodě se zásobami připlout a kvůli tomu museli tamní obyvatelé se vším šetřit. V létě a na podzim na ostrov útočily obří vlny vyvolané silnými tajfuny s větrem o rychlosti 160 km/hod.

V roce 1907 dokončil koncern Mitsubishi výstavbu ochranné pobřežní hráze, která zcela změnila siluetu ostrova. Tomu se začalo přezdívat „ostrov – bitevní loď“. Vlny se ale i přesto dokázaly přehnat celým ostrovem. Na ostrově vznikly v roce 1916 první japonské železobetonové budovy, které měly odolat síle moře.

Za druhé světové války byli muži z dolů povoláváni a posíláni do boje. V roce 1944 tak na Hašimě těžili uhlí hlavně čínští a korejští dělníci pracující v otrockých podmínkách. 9. srpna 1945 dopadla na Nagasaki druhá americká atomová puma. Hašima byla od epicentra výbuchu vzdálená 17 kilometrů a důsledky jaderné katastrofy prakticky nepocítila.

Po válce začalo Japonsko přecházet z uhlí na ropu a Mitsubishi začala počítat. V roce 1974 byl důl opuštěn a horníci se museli během tří měsíců odstěhovat. Polorozpadlé byty jsou dosud plné rekvizit ze 70. let – staré modely televizorů, telefonní aparáty, vlhkem nasáklé rohože tatami...

Na osud kdysi lidnatého hornického města na ostrově Hašima se podívejte v další části dokumentární série Zapomenutá města na Primě PLAY.

(mih)

Mohlo by vás zajímat:

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom