19. října 2016 05:00

VIDEO: Ledňáček se vrací do Evropy – pomáhá mu i lodní doprava. Dívejte se na Primě PLAY

Jak se divočina vrací do Evropy, sledujte v dokumentu na Primě PLAY.

Čistá voda, která dnes proudí koryty evropských řek, přiměla ledňáčky k návratu. Ledňáčci pronikají i do nových teritorií, postupují napříč Evropou a znovu získávají ztracená území. Jejich postup je ale závislý na dostatku potravy. Ledňáček váží 30–40 g a denně sám pro sebe spotřebuje ryby o stejné hmotnosti. Dalších deset ryb ale musí odevzdat do hnízda. Přitom jeden pár může během roku přivést ve třech etapách na svět i 19 mláďat. Velkolepý návrat ledňáčka do Evropy sledujte v dokumentu Návrat evropské divočiny na Primě PLAY.

Umělé vodní cesty v západní Evropě jsou pro ledňáčky říční (Alcedo atthis)novou příležitostí. Kanál Šelda-Rýn s nepřetržitým provozem spojuje přístavy v Antverpách a Rotterdamu a patří k nejrušnějším na světě. Ročně po něm propluje 70 000 nákladních lodí, což na první pohled divoké přírodě nesvědčí. Pro ledňáčka se přesto stalo jeho okolí ideálním útočištěm – především v zimě.

Aby ledňáček mohl lovit (a tím i přežít) i v zimě, potřebuje nezamrzlou vodní hladinu. Naštěstí nákladní čluny v kanále fungují jako účinné ledoborce, které hladinu znatelně rozvlní. Vytlačená voda odtéká přepadovými trubkami do říčky sousedící s kanálem. Ta tak nemá šanci zamrznout.

Velkolepý návrat ledňáčka do Evropy sledujte v dokumentu Návrat evropské divočiny na Primě PLAY.

(mih)

Mohlo by vás zajímat:

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom